Χωρίς φόβο και με πάθος

Ήταν ένας άνθρωπος από κείνους που αλλάζουν τον κόσμο για πάντα. Μια αντιφατική προσωπικότητα, ιδιαίτερα έντονη, με χαρίσματα και αδυναμίες, μα κυρίως με μια τεράστια επιθυμία να δημιουργήσει. Εκείνο το πάθος του είναι που τον οδήγησε σε όλη του τη ζωή σε μια πορεία που εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να διαβάσουμε μονάχα ως μυθιστορηματική πραγματικότητα και στην ουσία αυτό το πάθος είναι που έχει διασπείρει στην ανθρωπότητα, μέσα από το ίδιο του το έργο, μέσα από την έμπνευση που μπορεί να βρει ο καθένας που τη γυρεύει.
Ο λόγος για τον Steve Jobs. Διαβάζοντας την επίσημη βιογραφία του που έγραψε ο Walter Isaacson και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, Σοφίας Παχή και Χρήστου Καψάλη, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς διαφορετικά, όπως προέτρεπε η παλιά -αλλά όχι ξεπερασμένη- διαφήμιση της εταιρείας του, της Apple (Think different). Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ανθρώπου αυτού που χάραξε ένα μοναδικό δρόμο στην πορεία της πληροφορικής, της τεχνολογίας εντέλει, με όλες τις σκιές, τα σκοτεινά μονοπάτια και τις «μαύρες τρύπες» που χαρακτήρισαν τη ζωή του Jobs. Δεν πρόκειται για μια άγονη αγιογραφία. Αλλά για μια συγκροτημένη, ρέουσα και άρτια αφήγηση που σε βάζει να σκεφτείς πέρα από τον βιογραφούμενο, για τον ίδιο σου τον εαυτό, τις δυνατότητές σου, τις επιθυμίες σου, τη δυναμική που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος και δεν έχει παρά να την ανακαλύψει. Ο Jobs το έκανε αυτό στο έπακρο. Εκεί έγκειται η ιδιοφυΐα του. Θέλησε να εξαντλήσει τα δικά του ανθρώπινα όρια ως προς τη δημιουργία και μαζί πολλών από τους εξίσου ταλαντούχους συνεργάτες του.
Ο ίδιος πήρε όλες του τις αδυναμίες και προσπάθησε να τις κάνει δύναμη, μέσα από την τέχνη, την αισθητική, την αναζήτηση της τελειότητας, της ομορφιάς. Αυτός ο δεινός επιχειρηματίας -και αδίστακτος, είναι πολλές οι μαρτυρίες που μιλούν για τη σκληρότητά του- κινήθηκε μέσα από ατραπούς όπου ο δυτικός ορθολογισμός συναντά το ζεν της ανατολής και προσπάθησε να επιτύχει ένα όλον. Αυτός ο άνθρωπος που καταδιωκόταν σε όλη του τη ζωή από το κενό και την έλλειψη λόγω της πρόωρης εγκατάλειψής του ως υιοθετημένου παιδιού αναζήτησε την τελειότητα, μέχρι ενός σημείου τη δημιούργησε κιόλας... Το βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Jobs σε μαγνητίζει όπως έκανε και ο ίδιος με το εξασκημένο στο διαλογισμό, την αυτοσυγκέντρωση και τον υπνωτισμό βλέμμα του, κάνοντάς σε τουλάχιστον να θελήσεις να ψάξεις για τη δική σου δύναμη εντός σου.

(Δημοσιεύτηκε στη "Βραδυνή" στις 6 Ιανουαρίου 2012)