Ταξίδια (χωρίς αποσκευές)

photo: scalidi

Τα κείμενα του Αντόνιο Ταμπούκι συγκεντρωμένα στον τόμο με τίτλο "Ταξίδια και άλλα ταξίδια", σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη από τις εκδόσεις Άγρα, είναι μια περιπλάνηση από την Πορτογαλία και τη Λισσαβόνα (με τον Οδυσσέα-Ulisse εντός της), μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η αναζήτηση της ομορφιάς, τα βαθιά ίχνη των ανθρώπων στους τόπους και στο χρόνο, είναι εκείνα τα στοιχεία που σπρώχνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει κι εκείνος. Είτε χωρίς αποσκευές, με όχημά του τις λέξεις είτε με το ξύπνημα του οδυσσεϊκού ταξιδιού στην ψυχή και το μυαλό του. Εκεί χωράει πια όλος ο πλανήτης από τον Καναδά, μέχρι την Ελλάδα και την Ινδία. Μια γοητευτική περιήγηση στον κόσμο που δεν μπορεί παρά να αφυπνίσει την επιθυμία της περιπλάνησης.
***
Ένα βαθύ ταξίδι στους ανθρώπους κάνει και η Ιζαμπέλ Αλιέντε στο βιβλίο που έχει γράψει για την κόρη της Πάουλα, με τον ομώνυμο τίτλο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου. Με το νυστέρι της μνήμης της η Αλιέντε, γυρίζει στο παρελθόν και αφηγείται με το μοναδικό της τρόπο τη ζωή της δική της και της οικογένειάς της, αποτίωντας φόρο τιμής στη νεότητα και τη ζωή της Πάουλα που χάθηκε. Από το κρεβάτι του πόνου της κόρης της, η συγγραφέας αφηγείται, γράφει, για να μην χαθεί η ίδια και η κόρη της. Πιάνεται από το γράψιμο και την ιστορία της οικογένειάς της για να επιβιώσει. Η γραφή ως στοιχείο επιβίωσης. Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι η γραφή; Η Αλιέντε σε μαγεύει με την αλήθεια της και τη δύναμή της να θελήσει να "πει" τα πιο δύσκολα: από τις πολιτικές δολοφονίες στη χώρα της, μέχρι το θάνατο του παιδιού της. Η αφοπλιστική αλήθεια αυτής της γυναίκας που δεν σταματά να παλεύει, είναι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο που αν έχει να προσφέρει κάτι στον αναγνώστη, αυτό είναι η επιθυμία να παραμείνει δυνατός και μέσα στη ζωή.
***
Όλα εκείνα που υιοθετεί ενστικτωδώς η Αλιέντε για να μην παραδοθεί η ίδια και η μνήμη της κόρης της άνευ όρων στο θάνατο, ο Ίρβιν Γιάλομ τα σκιαγραφεί στο βιβλίο του "Στον κήπο του Επίκουρου-Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση από την Ευαγγελία Ανδριτσανου και το Γιάννη Ζέρβα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ζητά από τον αναγνώστη του να δει τη ζωή του με περισσότερη αγάπη και πίστη σε κείνη, δηλαδή με ωριμότητα. Ο μόνος μας δρόμος για να παλέψουμε με την ιδέα της θνητότητάς μας, είναι το να αναζητήσουμε τους άλλους ανθρώπους, να συνδεθούμε μαζί τους, μεταδίδοντας τα "ηλεκτρικά" φορτία των σκέψεων και των πράξεών μας στη ζωή. Το καλύτερό μας ταξίδι. Με αποσκευή τον εαυτό μας.